Неколико минута од Храма, бешумно плафонско хлађење и подно грејање, заједничка теретана, гласовна контрола, ентеријер али и распоред просторија прилагођени твојим захтевима…

3.180 €/m²

Следећи текст је неформалан. Настао је као мејл намењен познаницима, а објављен јер је пун корисних података.

Пентхаус остављам себи, за живот. Заједно са пријатељима, заузимам 4 од укупно 7 нивоа. То је основни разлог због кога се објекат, видеће се из наставка, ради осетно боље него што тржиште захтева.

Крој

Купатила у већини станова су мени мала. Новоградња пати од мањка остава, над и под земљом. Уопштено, не одговара ми тзв. инвеститорска архитектура. Да би ми стан одговарао, морам сам да га пројектујем.

Тако и ти, не бираш готов стан из понуде, него помераш зидове, мењаш подне и зидне облоге, купатилску опрему, унутрашњу столарију, премешташ расвету, утичнице… Кад смислиш шта хоћеш, то правимо.

У цену је урачунат сваки избор који кошта највише као и подразумевани. На пример, на поду можеш да оставиш трослојни храстов паркет, а можеш, без доплате, да ставиш квалитетну гранитну керамику, какву нуди Мараци. Али ако желиш, на пример, заштићени мермерни под, за доплату рачунамо разлику у набавној цени.

Ваздух

Зими је веома загађен. Влажност скоро никад није оптимална. Од грејања је сув, а лети је пун паре.

Оптимална влажност спречава развој плесни и гриња, штити слузокожу и очи. Боље се човек осећа.

Зато имамо вентилацију, чишћење и регулацију влажности ваздуха. Свака соба за себе, да може да се подеси.

Грејање

Подно ми највише прија јер немам свест о њему. Не видим га, нема исијавања, хладних ћошкова, нема приметног кретања ваздуха, па онда ни дизања прашине. У купатилима користим и зидно грејање.

Хлађење

Плафон се хлади на исти начин на који се под греје. Хидронички, топлотном пумпом.

Охлађен ваздух се неприметно спушта, равномерно, са свих страна. Немам свест да се простор хлади. Само је пријатна температура.

Вода

Београдска вода је одлична. Цеви су лоше, доста је рђе. На прикључку ће зграда имати филтер за ову врсту нечистоћа и пумпу која регулише притисак.

Тренинг

Заједничка теретана има траку, ергометар, подесиву клупу, лат машину, пауер рек, комбиновано вратило, бучице…

Тишина

Не волим буку. Ни шум. Рачунар помоћу кога ово куцам се налази у суседној просторији. Кроз зид је каблом повезан са екраном.

Између спратова ћемо имати двоструку звучну изолацију. Камена вуна и азмафон заустављају ударни звук, док пуна бетонска плоча својом масом зауставља глас, музику и сл. 34 cm разних слојева.

Подно грејање и плафонско хлађење су потпуно нечујни. Собе и станове раздвајам силикатном циглом. За спољне зидове користим Итонг Фоно блок од 20 cm, 10 cm камене вуне и камен. Бешумне цеви, за водовод и канализацију.

Доплатна опција су масивне, моторизоване жалузине.

Аутоматизација

Истински паметан стан се не ослања на контролне панеле и мобилне апликације, него сам зна шта кад треба да уради.

Пре него што колима скренем у улицу, желим да се гаражна врата отворе. Док паркирам, путнички лифт сам силази у гаражу. Зна да ће ме возити на 5. спрат. Истовремено, у стану се подижу ролетне, отвара се главни вентил за воду и почиње музика.

Шта још може? Гласом могу да наредим кафемату да направи кафу или да позовем лифт, утичница за пеглу може сама да се гаси кад никог нема у стану, да се хлађење укључи кад пођем с посла, под условом да је лето. Ево, смисли нешто што цениш да не могу да направим, па да пробамо.

Могу да ти покажем нешто што сам већ склопио на плацу. Схватам да многим људима описано изгледа немогуће или бар као да не постоји код нас. Не постоји, то је тачно, али ово је за програмере лак посао.

Безбедност

Аларм детектује отварање сигурносних врата на улазу у стан, присуство у било којој соби и поплаву код мокрих чворова. Могуће је даљинско затварање главног вентила за воду, као и аутоматско затварање, чим нико није у стану.

Зграда је негорива. Још једна од предности камене вуне. Зависно од ентеријера, и стан може да буде. А ако није, можемо да додамо детектор дима.

Видео надзор покрива простор непосредно испред зграде, улазни хол, бициклану и гараже. Портира немамо.

Фасадна столарија је алуминијумска, трослојна, највероватније Алипластова, јер нуде најтањи профил.

Сва непоменута опрема је на нивоу који приличи локацији, или боља.

Цене

Све цене су без пореза. Могућ је повраћај ПДВ-а.

Гаражно место кошта 16.500 € (-2) или 17.500 € (-1), а остава 1.100 €/m².

О мени

Иначе, програмер. Мој отац је тридесетак година у високоградњи и ентеријерима. Помагао сам му при производњи два објекта на Дедињу и једног на Сењаку. Пошто сам одлучио себи да направим стан на Врачару, сад он помаже мени.

069 775522

069775522